Аксіоідентичність як детермінанта професійної підготовки майбутнього психолога - Voloshyna, Valentina (Психологія та психосоціальні інтервенції, 2018)
У статті презентовано результати теоретико-емпіричного вивчення процесу розвитку аксіоідентичності майбутнього психолога в процесі його професійної підготовки у закладі вищої освіти. Обґрунтовано необхідність використання під час професійної підготовки технології формування аксіоідентичності майбутнього психолога як структурного компоненту його інтеграла професійної цінності. Аксіоідентичність майбутнього психолога як особистісне утворення характеризується інтеграцією особистісної, професійної та соціальної ідентичностей на рівні ціннісної самосвідомості особистості. Сформованість означеного конструкту, за умови усвідомлення власної системи цінностей, розуміння здібностей, бажань і спроможностей, дає змогу майбутньому психологу цілеспрямовано будувати перспективи професійного зростання, здійснювати усвідомлені й відповідальні вибори, підкріплені почуттям інтегративної цілісності, самодостатності й конкурентоспроможності.